Česta pitanja

ČESTA PITANJA

Odgovori na često postavljana pitanja

Ovdje dajemo odgovor na Vaša najčešće postavljana pitanja. U Hrvatskoj ima jako mnogo zakona vezanih za promet nekretninama ili u vezi nekretnina. Nije nam namjera da Vas opterećujemo svim time, nego ćemo ukratko odgovoriti na ona pitanja koja se tiču kupovine ili prodaje i drugih stvari koje bi za Vas mogle biti od koristi. Odgovore na pitanja ćemo dopunjavati kako se ona budu pojavljivala u praksi. Odgovore na pitanja koja ovdje ne nađete možete postaviti našoj Agenciji.

Dokaz o državljanstvu Republike Hrvatske koje se dokazuje domovnicom, putovnicom ili osobnom iskaznicom. Priznaje se fotokopija jednog od ovih dokumenata uz predočenje originala.

Strani državljani iz zemlja Europske unije mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj bez ograničenja, osim poljoprivrednih zemljišta. Državljani ostalih zemalja nekretnine u Hrvatskoj mogu kupovati uz suglasnost Ministarstva pravosuđa i to samo one s kojima Republika Hrvatska ima potpisan ugovor o reciprocitetu. Strani državljani koji u Hrvatskoj imaju osnovanu firmu, nekretnine u Hrvatskoj na ime firme mogu kupovati bez ograničenja.

Sve strane fizičke i pravne osobe mogu bez ikakvih smetnji prodavati nekretnine u Republici Hrvatskoj.

Republika Hrvatska ima jedinstvenu stopu poreza od 3% za sve vrste nekretnina i sve vrste transakcija. Visina poreza se određuje na osnovu cijene iz kupoprodajnog ugovora i procjene nadležne porezne uprave na čijoj se teritoriji nekretnina nalazi. Prema zakonu porez na promet nekretnina plaća kupac ili prodavatelj u njegovo ime, ako se tako dogovore.

Javni bilježnici jedan primjerak kupoprodajnog ugovora dostavljaju poreznoj upravi. Kupac je dužan u roku od 15 dana od dana ispostave rješenja od porezne uprave platiti porez, a ako ga u tom roku ne plati obračunavaju mu se kamate za svaki dan prekoračenja roka.

Ukoliko nekretninu kupujete od pravne osobe koja je obveznik poreza na dodatnu vrijednost (PDV) te je na nekretninu (i na građevinu i na zemljište) obračunat PDV, za kupca nema nastanka porezne obveze.

Ne. Plaća jedino ako kupljenu nekretninu prodaje prije isteka roka od tri godine od dana kupovine i po višoj cijeni od nabavne. Tada je dužan na razliku između kupovne i prodajne cijene nekretnina platiti porez u visini od 35%, uvećan za prirez koji je različit u pojedinim mjestima Hrvatske.

U pravilu 10% od iznosa kupoprodajne cijene ili po dogovoru između prodavatelja i kupca.

Da. Nabolje je da ga ovjerite u našem diplomatskom predstavništvu. Ako ga ovjerite kod stranog javnog bilježnika (notara), takva ovjera se mora prevesti u Hrvatskoj kod ovlaštenog sudskog prevoditelja.

Porez se plaća putem banke. Devizna sredstva se preračunavaju u kune i porez je izražen u kunama, te se tako mora i platiti.

Ako Vas buni razlika između stana i apartmana, želimo to kratko ovom prilikom pojasniti. Naravno, i jedno i drugo su zapravo stanovi, a u našoj ponudi te dvije nekretnine – stan i apartman razlikujemo kako bismo imali pregledniju ponudu za naše klijente, pa su tako stanovi smješteni u gradu i najčešće služe za rješavanje stambenog pitanja, a apartmani su uglavnom nekretnine za odmor smještene izvan grada.

Kod nekretnine dvije su stvari koje moraju biti uredne, a to su kao prvo uredno vlasništvo nekretnine, a potom, ako se radi o izgrađenoj nekretnini, legalnost objekta. Budući da su se kroz zadnje godine nekretnine mogle vrlo lako i naknadno legalizirati (ozakoniti), dostupnost rješenja o izvedenom stanju ili uporabne dozvole ili druge odgovarajuće potvrde vrlo je dobra. Za zemljišta iz naše ponude prije oglašavanja nastojimo od vlasnika dobiti dokument Lokacijska informacija koji se podiže u nadležnom upravnom odjelu za prostorno uređenje, a u tom dokumentu već vidimo u kojoj zoni se zemljište nalazi, koja mu je namjena i koji se prostorni planovi odnose na to zemljište i gdje se može izvršiti uvid u navedene prostorne planove

Imate li još kakvih pitanja?

Uštedite vrijeme, i osigurajte sebi pravnu i administrativnu podršku uz profesionalni i prijateljski savjet i realizirajte Vaš san. 

Pošaljite upit

kontakt