Kupoprodajni postupak

Kupnja vlastite nekretnine velika je i uzbudljiva stvar. Budući da se radi o vjerojatno jednom od najvećih financijskom uloga koje će te tokom života napraviti, važno je u postupku kupoprodaje odabrati pouzdanog partnera i stručnog savjetnika. Stoga bismo rekli da cijelom postupku zapravo prethodi odabir licencirane agencije za promet nekretnina s kojom ćete surađivati. Kupoprodaja nekretnina bez ovlaštenog posrednika danas je gotovo nezamisliva. Agencija, u ovom slučaju mi, za Vas obavljamo cijeli posao koji bi Vas, uz ostale svakodnevne obveze zasigurno koštao puno vremena i živaca. Na raspolaganju imamo široku ponudu nekretnina s provjerenom dokumentacijom.

Ako ste se odlučili riješiti svoje stambeno pitanje, kupiti kuću ili stan, graditi ili si priuštiti nekretninu za odmor, prvi je korak odrediti budžet, odnosno isplanirati način financiranja,  te eventualno provjeriti kreditnu sposobnost. Raspoloživi budžet osnovni je kriterij u potrazi za nekretninom.

Kontaktirajte nas i prenesite nama kao agenciji sve kriterije po kojima tražite nekretninu. Razmislite što Vam je bitno po pitanju lokacije, rasporeda prostorija i koliko spavaćih soba trebate, koji katovi za Vas dolaze u obzir. Naš će Vam agent po danim kriterijima pripremiti odgovarajuću ponudu, dogovoriti obilazak nekretnina, dobro organizirati Vaše vrijeme i dati još poneki korisni savjet i preporuku.

Kada prilikom obilaska naiđete na nekretninu koja ispunjava Vaše kriterije i u kojoj se možete zamisliti i čini Vas sretnim odvažite se i dajte ponudu koju ćemo mi rado prenijeti prodavatelju u nastojanju da dobijete nekretninu koju želite. Nakon dogovora oko cijene i eventualnih dodatnih uvjeta krećemo službeno s kupoprodajom.

Na osnovu dogovorene kupoprodajne cijene i drugih uvjeta sastavljaju se predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji nekretnine u kojem se definiraju nekretnina, cijena te obaveze i prava Kupca i Prodavatelja. U Predugovoru i Ugovoru nekretnina treba biti detaljno definirana, jasno navedene obaveze i prava ugovornih strana i navedena potrebna jamstva Prodavatelja.

Predugovor je nužan ako neke obveze ili ispunjenja uvjeta prethode sklapanju glavnog ugovora. Najčešće je to slučaj kod novogradnje, kada nekretnina nije dovršena i čeka se dovršetak radova, ishođenje uporabne dozvole i etažiranje ako se radi o stanovima. U pravilu se po predugovoru isplaćuje kapara koja je ujedno i dio kupoprodajne cijene i odustatnina. Ona najčešće iznosi od 10 – 20 % kupoprodajne cijene. Ugovorom o kupoprodaji se ugovara konačna kupoprodaja nekretnine i isplata cjelokupne kupoprodajne cijene. Ugovor mora sadržavati sve bitne elemente kako bi se po sklapanju ugovora i isplati cjelokupne kupoprodajne cijene Kupac u zemljišnim knjigama upisao kao novi vlasnik nekretnine. Ugovor o kupoprodaji potpisuje se i ovjerava kod javnog bilježnika.

Po sklapanju ugovora o kupoprodaji nekretnine i isplati cjelokupne kupoprodajne cijene, a da bi Kupac službeno postao vlasnik nekretnine, potrebno je pri nadležnom Općinskom sudu podnijeti zahtjev za uknjižbu prava vlasništva s odgovarajućim prilozima.

Kupac stupa u posjed nekretnine nakon isplate cjelokupne kupoprodajne cijene ako nije drugačije dogovoreno. Naš agent prilikom primopredaje odlazi s klijentima u nekretninu i sastavlja primopredajni zapisnik.

Po primopredaji nekretnine obavljamo prijenos režija i drugih troškova vezanih za nekretninu sa Prodavatelja na ime Kupca.

Imate li još kakvih pitanja?

Uštedite vrijeme, i osigurajte sebi pravnu i administrativnu podršku uz profesionalni i prijateljski savjet i realizirajte Vaš san. 

Pošaljite upit

kontakt